CMR Nedir, Ne İşe Yarar?
CMR nedir, ne işe yarar? Lojistikte CMR ne işe yarar, nasıl düzenlenir? Merak ettiğiniz tüm soruların cevabı yazımızda.
Açılımı Convetion Marchandise Router olan CMR, uluslararası kara yolu taşımacılığı yapacak kişilerin sahip olması gereken belgelerdendir. Taşıma işlemini gerçekleştiren lojistik firması tarafından ürünleri gönderen kişi adına CMR belgesi düzenlenmektedir. CMR anlaşmasına taraf ülkeler üzerinden kara yolu taşımacılığı yapılabilmesi için gönderici konumundaki kişinin CMR belgesine sahip olması gerekmektedir. CMR nedir, sorusunun detaylarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
CMR Nedir?
CMR belgesi nedir, sorusuna “taşıma belgesi veya sevk irsaliyesidir” şeklinde kısaca cevap verilebilir. Kara yolu taşımacılığında ürünlerin iyi durumda teslim alındığının ve taşımanın belirtilen şartlarda gerçekleştiğinin yasal kanıtıdır. CMR belgesi, uluslararası alanda kara yolu taşımacılığı yapabilmek adına kişilerin sahip olması gereken en temel evraklardan biridir. Bu belge ile göndericinin, alıcının ve nakliyeyi gerçekleştiren lojistik firmasının tüm hakları korunmaktadır. CMR, söz konusu hükümleri kabul eden ülkeler arasında imzalanan bir belgedir.
Lojistikte CMR Ne İşe Yarar, Neden Kullanılır?
CMR ne demek, sorusunun cevabını uluslararası taşımacılıkla uğraşan kişiler çok iyi bilmektedir. Çünkü bu belge uluslararası taşımacılıkta kullanılır, uluslararası lojistiğin ve ticaret zinciri yönetiminin önemli bir parçasıdır. Uluslararası taşımacılıkta yapılan ve mal güvenliğini sağlayan anlaşmadır. CMR belgesi, ticareti daha güvenli hale getirerek ülkeler arasında ithalatı ve ihracatı teşvik eder.
Lojistik ve nakliye firmalarının yöneticileri, CMR irsaliyesi ile çalışırlar. Sözleşmeye taraf olan taşıyıcı ve gönderici arasında bağlayıcı bir sözleşmedir. Bir CMR irsaliyesinin kullanılması yalnızca zorunluluk değildir aynı zamanda işleri kolaylaştıran bir yardımcıdır. Doğru kullanılan bir CMR irsaliyesi; gönderen, taşıyıcı, alıcı, paket sayısı, ürünlerin ağırlığı, teslimat anındaki ödeme gibi bilgiler hakkında netlik oluşmasını sağlar. Kara yolu ile uluslararası taşımacılık yapabilmek için CMR sevk belgesine ihtiyaç vardır. Bununla birlikte CMR belgesi yurtiçi taşımacılıkta da kullanılabilir.
CMR Belgesi Nasıl Düzenlenir, Hangi Bilgileri İçerir?
CMR taşıma belgesi, uluslararası kara yolu taşımacılığında kamyonla yapılan taşımalar için düzenlenir. Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde taşıyıcının sorumluluklarını belirleyen mal taşıma belgesidir. Her taşıma aracının kendine özgü taşıma belgesi bulunmaktadır. Bir taşıma belgesi kimin hangi miktarda ürünü ne zaman teslim ettiğini ispatlayan bilgiler içerir. Doğru bir biçimde doldurulmuş bir taşıma belgesi, polislerce veya gümrük tarafından yapılacak herhangi bir inceleme sırasında mallarınızın sorunsuz geçişini sağlayacaktır.
CMR belgeleri hazır şekildedir ve üzerinde doldurulması gerekli olan birçok bölüm bulunmaktadır. Bu alanların doldurulması ile malların taşınması sağlanabilir, hasar kaydı oluşturulabilir, malların zarar görmesi durumunda sorumlu kişiler tespit edilebilir.
CMR belgesi şu bilgileri içerir:
- İhracatçı firma adı
- İhracatçı firma adresi
- İthalatçı firma adı
- İthalatçı firma adresi
- Malın teslim edileceği yer
- Yükleme yeri
- Yükleme tarihi
- Mal cinsi
- Ambalaj cinsi ve adedi
- Brüt kilo
- Teslim şekli
- Araç plaka bilgisi
CMR belgesinde ihtiyaç halinde şu bilgiler de yer alabilmektedir:
- Yeniden yüklemeye izin verilmediğine dair bilgi
- Göndericinin ödemeyi kabul ettiği hususlar
- Teslimatta ödenecek tutar
- Yükün değerinin belirtilmesi
- Yükün sigortalanması için gönderenin alıcıya verdiği talimat
- Taşımanın tamamlanması için anlaşılan süre
- Taşıyıcıya teslim edilen belgelerin listesi
CMR Kaç Nüsha Düzenlenir?
CMR belgesinin üzerindeki bilgilerin eksiksiz biçimde doldurulması kadar CMR belgesinin kaç nüsha düzenlenmesi gerektiği de önemlidir. Özellikle ilk kez taşımacılık yapacak kişiler CMR kaç nüsha düzenlenir, sorusuna cevap aramaktadır. CMR belgesi 3 asıl nüsha olacak şekilde düzenlenmelidir. Hazırlanan belgelerden biri ihracatçı firmada kalırken 2 nüshadan biri taşıyıcı firma içindir. Son nüsha ise mallar ile ithalatçı firmaya gönderilmektedir. Verilen hizmet ve gönderilen mallar açısından kanıt niteliği taşıdığından CMR belgesinin işlem bittikten sonra en az 1 yıl süreyle saklanmasında fayda vardır.
Uluslararası kara yolu taşımacılığında çok önemli olan CMR belgesinin doğru şekilde doldurulması önem taşımaktadır. Bu nedenle taşımacılık yapacak kişiler açısından CMR nasıl yazılır sorusunun cevabı da önemlidir. Standart bir şablonu olmadığından CMR belgesini kişi ya da firmalar kendileri oluşturmaktadır. Ancak bu belgelerin oluşturulmasında kullanılacak net bilgiler bulunmaktadır. CMR belgesinde bulunması gereken bilgilere yazımızın önceki bölümündeki “CMR hangi bilgileri içerir?” başlığından ulaşabilir ve bu sayede CMR belgenizi en doğru şekilde hazırlayabilirsiniz.
CMR Anlaşmasına Üye Olan Ülkeler
CMR konvansiyonu, Avrupa ülkeleri arasında kara yolu taşımacılığı için yapılan uluslararası bir anlaşmadır. Bu anlaşma ile uluslararası kara yolu taşımacılığı alanında hizmet veren gönderici firmanın, alıcının ve nakliyeyi gerçekleştiren lojistik firmasının hakları korunmaktadır. CMR belgesi 2009 yılı itibarıyla anlaşmaya taraf olan 56 ülkede geçerlidir. CMR konvansiyonu üye ülkeleri şunlardır:
Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Arabistan, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Fas, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İran, İrlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Karadağ, Kıbrıs, Kazakistan, Kırgızistan, Letonya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova, Moğolistan, Norveç, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Suriye, Tacikistan, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan.
Bu yazımızda Arıç Lojistik olarak CMR belgesi ile ilgili merak edilenleri yanıtladık. Kara yolu taşımacılığı, frigofirik taşımacılık alanında sektörün liderlerinden olan Arıç Lojistik tüm taşımacılık hizmetleriniz için Türkiye’ nin ilk elektrikli tırını da içeren 250 tırlık genç araç filosu ile hizmet vermektedir. Deneyimli ekibimiz ile tanışmak yüklerinizi güvenle varış noktasına ulaştırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.